De Basics van Bewonersparticipatie

Je staat voor de opgave aardgasvrije wijken en andere zaken rondom de energietransitie. Je vraagt je af: "Hoe krijgen we bewoners mee?" Het is misschien wel de meest gestelde vraag bij de energietransitie. Wij beginnen met andere vragen.

Hoe kunnen we samen met de burger op avontuur? Wat doet onze boodschap met de ander en welke houding nemen we eigenlijk aan op een bewonersavond? Hoe kunnen we een goed gesprek voeren, met respect voor emoties? Wanneer zou je zelf in actie komen?


Wat gaan we doen?

In ‘De Basics van bewonersparticipatie’ nemen wij je mee in de reis van bewoners die aan de slag gaan met verduurzaming en energiemaatregelen. Een interactieve proeverij waarbij je je in bewoners verplaatst en zo op zoek gaat naar mogelijkheden om beter samen te werken met bewoners. Wij nodigen je uit om je rugzak te pakken en mee te reizen.

De Basics is geïnspireerd op de resultaten van de burgergesprekken die wij in het voorjaar 2018 gevoerd hebben voor het Klimaatakkoord en op de vele jaren werkpraktijk in bewonersparticipatie. De achtergrond en het rapport van deze burgergesprekken vind je hier.

Doel

Tijdens deze workshop krijg je inzicht in de uitdagingen en mogelijkheden van bewonersparticipatie in de energietransitie. Je hoort de laatste inzichten en oefent om ze toe te passen in jouw praktijk.


Voor wie is deze workshop?

‘De Basics’ is interessant voor bestuurders, programmaleiders en beleidsmedewerkers betrokken bij warmteplannen, aardgasvrije wijken, regionale of gemeentelijke energieplannen, en grootschalige opwek als wind-op-land projecten.


Programma

Deel I: Herken en ervaar de heikele kwesties bij bewonersparticipatie
Deel II: Oefen 5 principes om oplossingsgericht samen te werken met bewoners

Tijdsduur:
16 mei: 15:00-17:00 uur


Workshopleiders

Het Klimaatavontuur is een samenwerking van drie sociale ondernemers. Zij hebben een brede ervaring in sociale innovatie en bewonersparticipatie in de klimaattransitie en opereren zowel op lokaal als op landelijk niveau. Zij geven De Basics elk hun eigen kleur:

Kirsten Notten is verhalenverteller en luistert naar levensechte verhalen van bewoners. Zo gaf ze tijdens de nationale energiedialoog vorm aan participatie en sociale innovatie. Jarenlang heeft ze aan strategische processen bij de overheid gewerkt. Nu verbindt ze mensen met verhalen. Zo bouwt ze lokale netwerken en maakt ruimte voor de leefwereld van mensen in beleid.

Ariane Lelieveld is pionier van het eerste uur. Ze heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen en adviseren voor en met bewoners of bewonerscollectieven rond vraagstukken voor energie, groen, mobiliteit en nieuwe economie. Bewoners weten heel goed hoe zij willen wonen. Ze verwachten eerlijke en onafhankelijke antwoorden op de complexe vraagstukken van de nieuwe tijd.

Marianne Zuur is programmamaker, facilitator en systemisch coach. Ze brengt bewoners, ondernemers en ambtenaren met elkaar in contact en samen in beweging. Marianne werkte 20 jaar als beleidsmaker bij het Ministerie van Economische Zaken o.a. bij wind-op-land projecten en 10 jaar als facilitator en coach. Als sociaal ondernemer begeleidt ze groepsprocessen en verandertrajecten voor klimaat en energie. Zo wil ze bewoners en stakeholders met verschillende invalshoeken verbinden.


Meer informatie

Lijkt het je wat om samen met jouw collega's en partners deze workshop te volgen? Dan komen we graag naar jou toe en stellen we in overleg een mooi programma samen. Neem hiervoor contact op met Matty van Leijenhorst via klimaatacademie@klimaatverbond.nl - 088 - 023 89 00.


Verdieping

Voor mensen die meer verdieping zoeken bij bewonersparticipatie en gericht met hun eigen project aan de slag willen, geven we de werkplaats “Samen met bewoners op Klimaatavontuur”. Meer informatie vind je hier.

Workshops

Klimaat Escape Game

Klimaat Escape Game

Een eerlijke energietransitie? #hoedan?! Speel de Klimaat Escape Game, ontdek je rol en doe het samen! De Klimaat Escape Game is een spannend spel waarin deelnemers in sneltreinvaart een complex en gezamenlijk geformuleerd probleem spelen en oplossen.
Samen gaan we doen!

Lees verder
Drieluik Klimaatadaptatie

Drieluik Klimaatadaptatie

Klimaatverandering heeft gevolgen voor de hele samenleving. Zoveel gevolgen, zoveel mensen die ermee te maken gaan krijgen. Hoe zorg je er als gemeente dan voor dat die diversiteit herkenbaar wordt in de lokale klimaatadaptatie aanpak en dat je niet alleen met ‘water-collega’s’ aan het werk gaat?

Lees verder
Gedrag voor duurzaamheid

Gedrag voor duurzaamheid

Jouw gemeente wil graag het goede voorbeeld geven en duurzaam werken past in de opgestelde klimaatdoelstellingen. Aan jou de schone taak om al je collega’s mee te krijgen in de verduurzaming van de gemeente. Weet jij hoe je je collega’s mee krijgt of heb je geen idee waar je moet beginnen. Kom naar deze workshop en maak samen met ons een actieplan waar je direct mee kan beginnen.

Lees verder
De Basics van Bewonersparticipatie

De Basics van Bewonersparticipatie

Je staat voor de opgave aardgasvrije wijken en andere zaken rondom de energietransitie. Je vraagt je af: "Hoe krijgen we bewoners mee?" Het is misschien wel de meest gestelde vraag bij de energietransitie. Wij beginnen met andere vragen.

Lees verder

Klimaatverbond Nederland