Klimaat Escape Game

Een eerlijke energietransitie? #hoedan?! Speel de Klimaat Escape Game, ontdek je rol en doe het samen! De Klimaat Escape Game is een spannend spel waarin deelnemers in sneltreinvaart een complex en gezamenlijk geformuleerd probleem spelen en oplossen.
Samen gaan we doen!

“De klok tikt, het is vijf voor 12” .... Roept een van de trainers.. “Hoe pakken we het nu aan?

Door het spel, de interventies en voortdurende reflecties op het spel en het spelen worden deelnemers uitgedaagd om na te denken over hun eigen rol en bijdrage aan het probleem én de oplossing. Lukt het hen om over eigen en gezamenlijke valkuilen heen te stappen, samen te werken, leiderschap te nemen en van lineair naar lokaal werken te gaan?


Klimaat Escape Game inzetbaar voor diverse klimaatthema's

Heb je lokaal ’n prangend klimaatvraagstuk waar je als overheid zoekt naar mogelijkheden en samenwerking? Speel dan het spel - bijvoorbeeld samen met lokale stakeholders - om tot nieuwe inzichten, mogelijkheden en samenwerkingen te komen. Denk aan vraagstukken over het lokaal en regionaal samenwerken met bewoners en stakeholders aan duurzame warmte, biomassa, zonneweides, wind op land, energie-commons, en de RES. Maar ook voor een kennismaking met een thema als bijvoorbeeld aardgasvrij is het spel geschikt: samen definiëren we de dilemma’s, kansen en vragen in het spel. Neem voor een verkenning van uw vraag en mogelijkheden contact op met Matty van Leijenhorst via klimaatacademie@klimaatverbond.nl, 088 - 023 89 00.


Wat kunt u verwachten?

In de Escape Game worden in totaal drie spellen gespeeld met verschillende rondes. In deze drie spellen worden deelnemers meegenomen in drie transities naar anders denken en doen:

  • Het ervaren van obstakels in het systemenspel,
  • Het creëren van nieuwe mogelijkheden in het zwermspel,
  • Het werk maken van nieuwe manieren en werkwijzen in The Great Escape.

Naar gelang de reflectie neemt het spel zo’n 2,5 uur in beslag. Het is prettig hier een dagdeel voor uit te trekken, dan hebben we tijd voor een kennismaking, reflectie en een actieplan.


Wat neem je na afloop mee?

  • Inspiratie op vormen en spelregels om lokaal initiatief mede mogelijk te maken
  • Denken en doen vanuit leiderschap, lokale netwerken en concrete oplossingen
  • Samenwerken in contact, vertrouwen, plezier en verwondering.

Leerdoelen

  • Inzicht in lokale partnerschappen voor verandering
  • Proeven van de regierol
  • Leiderschap professionaliseren.

Trainers

De trainers van de Klimaat Escape Game zijn beiden geschoold als politicoloog en hebben een brede ervaring in zowel de commerciële, non-profit als publieke sector. Het duo weet op inspirerende wijze dromen en ideeën te verwoorden, verbeelden en aan te scherpen. Ze zijn enthousiast over wat mensen beweegt en weten te inspireren tot andere perspectieven van handelen. Onverwacht, boeiend, reflectief en plezierig. Samen willen ze beelden en vooroordelen doorbreken: democratie is niet iets om naar te kijken, democratie moet je doen!

Het spel en de training zijn ontwikkeld door Nathalie van Loon en Erica Beneker van De Campagnewinkel. Klimaatverbond Nederland gaat deze unieke samenwerking aan speciaal voor haar leden en netwerk.


Voor wie is deze workshop?

Decentrale overheden: bestuurders, raadsleden, ambtenaren, lokale netwerken van stakeholders in de energietransitie


Neem contact op voor meer informatie.

Workshops

Klimaat Escape Game

Klimaat Escape Game

Een eerlijke energietransitie? #hoedan?! Speel de Klimaat Escape Game, ontdek je rol en doe het samen! De Klimaat Escape Game is een spannend spel waarin deelnemers in sneltreinvaart een complex en gezamenlijk geformuleerd probleem spelen en oplossen.
Samen gaan we doen!

Lees verder
Drieluik Klimaatadaptatie

Drieluik Klimaatadaptatie

Klimaatverandering heeft gevolgen voor de hele samenleving. Zoveel gevolgen, zoveel mensen die ermee te maken gaan krijgen. Hoe zorg je er als gemeente dan voor dat die diversiteit herkenbaar wordt in de lokale klimaatadaptatie aanpak en dat je niet alleen met ‘water-collega’s’ aan het werk gaat?

Lees verder
Gedrag voor duurzaamheid

Gedrag voor duurzaamheid

Jouw gemeente wil graag het goede voorbeeld geven en duurzaam werken past in de opgestelde klimaatdoelstellingen. Aan jou de schone taak om al je collega’s mee te krijgen in de verduurzaming van de gemeente. Weet jij hoe je je collega’s mee krijgt of heb je geen idee waar je moet beginnen. Kom naar deze workshop en maak samen met ons een actieplan waar je direct mee kan beginnen.

Lees verder
De Basics van Bewonersparticipatie

De Basics van Bewonersparticipatie

Je staat voor de opgave aardgasvrije wijken en andere zaken rondom de energietransitie. Je vraagt je af: "Hoe krijgen we bewoners mee?" Het is misschien wel de meest gestelde vraag bij de energietransitie. Wij beginnen met andere vragen.

Lees verder

Klimaatverbond Nederland